dilluns, 20 de maig del 2013

Joana Raspall a l'arxiu sonor de Catalunya Ràdio

Ara que l'arxiu sonor de Catalunya Ràdio s'ha completat amb uns quants documents sonors i visuals sobre Joana Raspall, us proposem que els conegueu.
El primer, aquest homenatge que se li va fer l'any 2008 a Vilafranca del Penedès, com a reconeixement de la seva tasca en la salvació del fons en català de la biblioteca d'aquesta població durant la retirada de l'exèrcit republicà, l'any 1939. Especialment interessants són els parlaments de Ramon Arnabat, historiador, que va elaborar un documental partint d'aquest episodi, i el de la mateixa Joana que, amb la seva humilitat de sempre, en comenta alguns detalls.


El segon document penjat a l'arxiu de Catalunya Ràdio és una entrevista que el realitzador vilafranquí Pep Puig (Magnètic films) va fer a la Joana l'any 2010. En ella, la nostra poetessa repassa a fons -i amb tota mena de detalls fins ara inèdits- la seva estada a l'Escola de Bibliotecàries de la Generalitat republicana. A través d'ella podem conèixer el dia a dia d'aquesta escola que formà un nucli de joves escollides amb el sentit de servei al país i a la seva cultura com a objectiu principal. Apareixen els professors que van tenir, alguns dels millors erudits i intel·lectuals de l'època: Carles Riba, Jordi Rubió i Balaguer, Ferran Soldevila...
A la segona part explica un cop més el seu periple vilafranquí com a bibliotecària suplent, i com va entomar l'acte de salvació del fons català com un acte més de servei a Catalunya.

La podreu veure si cliqueu aquí.

També hi trobareu l'entrevista que li va fer el periodista Jaume Rius i que es va publicar al Programa de Festa Major de Gelida 2012  i ja vau poder llegir en el seu moment.