dimarts, 28 de maig del 2013

Joana Raspall durant "la màxima foscor" (1939-1948)

Joana Raspall als Jocs Florals de 1948. Fotografia cedida per Joana Raspall.


La Xarxa d'Arxius Comarcals  acaba de publicar un document més sobre Joana Raspall. Es tracta dels anys que anomenen de "la màxima foscor" (1939-1948). Allà hi podem veure com just acabada la guerra, la nostra Joana, refà la seva vida adaptant-se a la nova situació d'exili personal i social. Es mou en un aparent silenci que, no obstant, ens permet constatar que segueix escrivint clandestinament. Fruit d'això seran els primers poemes, apareguts després de la guerra, l'any 1948. Participa activament en la restauració dels Jocs Florals (on un document escrit a mà ens permet identificar-la com a "Juanita Raspall", just a sota d'un "Martín Dot" i altres poetes locals i d'arreu de Catalunya):

Arxiu Comarcal Baix Llobregat. Fons Ajuntament St Feliu de Llobregat


És una mostra també curiosa -i significativa de l'època- la invitació a una lectura de poemes de Joana Raspall que es fa de manera clandestina a casa de Josep Iglésies, presentada per Pere Bohigas, llavors president de la secció filològica de l'Institut d'Estudis Catalans:

Arxiu Comarcal Baix Llobregat. Fons Llorenç Sans

Tot plegat, memòria històrica que caldria no perdre de vista en els temps que corren... I que mostren, un cop més, el compromís cívic i cultural de la Joana amb Catalunya en una època gens propícia.