dimarts, 31 de desembre del 2013

Arribats a l'interrogant… feliç 2014!



Avui que tots fem balanç de l'any viscut se'ns acut que res millor que un poema de la Joana per a inspirar-nos.

Molt bon any 2014!  Que la flama dels mots de la Joana ens segueixi acompanyant…



Arribar
            
            Heu arribat on volíeu, vosaltres?
            Jo no sé encara on volia arribar
            i m'anuncien que sóc prop del terme.

Deixo al meu darrere llargues caminades
cansoses o alades, per erms o jardins,
cantant acoblades amb les veus amigues
o en silencis densos o desamparats.

Vaig buscar l'eterna frescor de les aigües
que neixen als cims, i l'ardent bocassa
del volcà amagat que fa, traïdor,
del foc, pedra morta. No me'n queda res.
Sóc pobra com era.

Em cal agrair-ho com un privilegi?
Haig de rebelar-me contra la injustícia?
Si m'he deixat dur pel vent de cada hora,
no sé si em venia de dins, aquell vent.
He seguit dreceres sense esperar els altres?
O per esperar-los he marrar camí?
He deixat el pa per recollir engrunes
o són les engrunes el gran nodriment?

Del néixer al morir, tot es fa pregunta.
Viure és preguntar? No més?

            Heu arribat on volíeu, vosaltres?
            Jo només aquí: a l'interrogant.


Joana Raspall, Jardí vivent



dimarts, 24 de desembre del 2013

Bon Nadal!


D'entre els molts poemes de Nadal de la Joana volem compartir aquest amb vosaltres. Perquè per la Joana Nadal va ser sempre, més enllà d'un moment de felicitat postissa, un moment de record i reflexió. De compartir la felicitat, sí, però no al preu d'oblidar aquells que pateixen.
Em vénen al cap aquells versos de Papasseit: "i oblidarem els pobres"...
En fi, els millors desitjos per a tot l'eixam d'amics de la Joana que ja som legió, disposada a combatre l'oblit amb uns versos com a única arma, però prou poderosa. 
Bon Nadal a tothom i un feliç 2014!!


Nadal

No ens deixem atordir per les falles humanes
ni pels tràgics sotracs de l’entorn.
Ja ho sabem: formem part d’un procés imparable
on caduquen uns mons i en sorgeixen de nous.

Grans de sorra, cruixim al sorral infinit
de la platja on la llum de l’etern ens destria
garbellant la matèria, polint l’esperit.
Així cal agrair tant el goig com l’angoixa,
fruits del gran privilegi de viure i sentir.
Ens arriba Nadal com un cant d’esperança
que no es perd: a l’ENLLÀ cap rialla, cap plor,
mentre AQUÍ hi hagi algú que sofreix i que estima
i algú altre que vol confortar-lo amb amor.

Compartir, estimar i enyorar les absències…
són tresors que Nadal sap posar-nos al cor.


                                                                      Joana Raspall, 2003.  Batec de paraules

dissabte, 21 de desembre del 2013

Poemes per a tot l'any

En aquest devessal de notícies i publicacions que l'Any Raspall ha generat n'hi ha una que, tot i conèixer-la, no en vam donar compte en el seu moment. En desgreuge us ho fem saber ara, esperant que ens perdoneu aquest oblit, en cap cas premeditat. I felicitem a les impulsores d'aquesta publicació, una perla més que s'afegeix a l'enfilall d'aquest centenari tan profitós.
Es tracta de la publicació de Poemes per a tot l'any, editat per editorial Baula i il·lustrat per Montse Tobella. A falta de més comentaris -que esperem ens arribin dels especialistes- us enllacem amb el blog 
de la Montse i amb unes quantes imatges del llibre, la il·lustradora i la Joana.





dimarts, 17 de desembre del 2013

Ressons nadalencs de Joana Raspall

En Josep M Aloy ens fa arribar aquest enllaç al blog de Josep Bargalló on ha penjat un post sobre el darrer llibre de Nadales de Joana Raspall:



diumenge, 15 de desembre del 2013

Paraules clares a la biblioteca de Gelida



El dijous passat, dia 12, ens vam aplegar una colla a la biblioteca Jaume Vila de Gelida per presentar el llibre Joana de les paraules clares de la nostra companya Muntsa Fernández, il·lustrat per la Mercè Galí.
Va ser un acte entranyable, amb un punt de familiaritat -perquè l'autora presentava el llibre a casa- però amb el rigor i l'emoció que tot allò vinculat a la nostra Joana acaba desvetllant arreu. Ens va acollir la Montse Julià, la bibliotecària de Gelida. Un espai preciós, per cert, que alguns vam tenir l'oportunitat de descobrir.
Mentre a fora el fred no espantava als que volien escoltar el concert dels alumnes de l'escola de música, a dins, a la sala principal -una antiga sala de ball de l'edifici -construït el 1877- que va servir també de casino i cafè-, els diferents participants es barrejaven amb el públic que anava omplint l'espai. En un dels laterals s'exposaven uns treballs plàstics molt suggeridors fets per alumnes de St Sadurní i de Castellví de Rosanes a partir de poemes de Joana Raspall.
Feta la presentació de rigor a càrrec de la Montse Julià, va prendre la paraula el Jaume Rius, periodista gelidenc, que ens il·lustrà sobre la relació entre la Joana i Gelida. La família del seu marit era propietària de la finca de Can Torres, on l'escriptora ha explicat algun cop que hi passaven algunes temporades, especialment mentre duraven els treballs de la verema. Una relació que queda testimoniada en el recull de narracions breus El cau de les heures (Abadia editors).
A continuació l'August Garcia -mestre i membre de l'Eixam- va fer una breu pinzellada de Joana de les paraules clares, un preciós conte que pretén apropar els més petits -i no tant- a la vida i l'obra de l'autora santfeliuenca. En destacà la gran sensibilitat de Muntsa Fernández a l'hora de captar aquells moments més màgics i claus de la vida de l'escriptora a partir del seu esperit aventurer, l'actitud de servei al país i l'amor a les paraules. Garcia va voler fer èmfasi també en l'altra història del llibre, la que expliquen els fantàstics dibuixos de la Mercè Galí.
Arribats en aquest punt va ser la mateixa il·lustradora qui ens va explicar alguns elements del procés d'elaboració de les il·lustracions, entre d'altres la necessitat de documentació per tal de reflectir amb rigor un món que ens queda una mica lluny. Ens ensenyà la foto d'un bombardeig franquista que li havia servit per a inspirar-se: una mare amb la seva filla agafada de la mà, corrent mentre miren cap al cel amenaçador…
I, com que el veritable motiu d'aquella trobada era presentar el llibre, va ser la Cesca Mestres, editora de El Cep i la Nansa, qui va prendre la paraula per a llegir-nos i explicar-nos el conte de la Muntsa, amb la col·laboració del públic assistent a qui sovint demanava la participació per a apropar-se més a la història. Entremig s'anaven alçant veus diferents que recitaren els poemes que apareixen també en aquesta narració per a il·lustrar amb la veu de la Joana allò que la Muntsa ens vol explicar. La Cesca, que ja ha explicat aquest conte als nens de moltes escoles i biblioteques, ens va acompanyar al llarg de la narració donant al text els diversos tons i emocions que desperten en el lector: interès, tendresa, tristor, voluntat, amor per les paraules, reflexió, fins i tot una certa comicitat… El públic va seguir amb atenció la narradora i els rapsodes i els obsequià amb un esplèndid aplaudiment final.
Però feia estona que es congriava una tempesta… musical. I aviat vam tenir el plaer de sentir els "Turmenta", un grup de nois i noies que, capitanejats per una mare entusiasta, ens regalaren un parell de peces musicals a partir de sengles poemes de la Joana:  La Malagarsa  i  Podries.
L'acte es va cloure amb un berenar a base de sucs i galetes mentre les autores signaven llibres als seus joves lectors.
En resum, un acte amb tot el perfum de l'Eixam, per a escampar entre els més menuts l'esperit i la paraula de Joana Raspall.



dissabte, 14 de desembre del 2013

El retrat de l'avi

Joana Raspall i el seu avi

Malgrat haver-se tancat oficialment l'Any Joana Raspall continuen arribant-nos-en ressons. El passat dijous dia 12 es va presentar a Gelida el llibre de Muntsa Fernández -alma mater de l'Eixam- Joana de les paraules clares.  Ben aviat us n'oferirem una ressenya com cal (quan ens arribi el material gràfic).

De més dies enllà ens arriba aquesta notícia: just el dia abans de la mort de la Joana es presentava a St Feliu un llibre seu fet a partir de fragments diversos inèdits encara, que porta per títol El retrat de l'avi. La singularitat de la notícia és que es tracta d'una edició en llenguatge Braille per a que els lectors cecs puguin també aproximar-se a l'obra de la Joana.




Trobareu més informació en aquests dos enllaços:

*  Al blog de l'Imma Cauhé: http://joanaraspall.blogspot.com.es/2013/12/el-retrat-de-lavi.html
*  Al blog Fet a Sant Feliu:  http://canals.fetasantfeliu.cat/any-joana-raspall/blog/285/el-retrat-de-lavi

dimecres, 11 de desembre del 2013

Eines per viure millor

Ahir va aparèixer a El Periódico aquest article del poeta Jaume Subirana situant l'aportació de Joana Raspall a la cultura al costat d'aquells que -com André Schiffrin- ens han donat eines per a fer millor la nostra vida, més que no pas del cantó dels que n'han obtingut un bé material.


diumenge, 8 de desembre del 2013

"…i em faig canal per dar-la / a qui sedeja."


La Carme Arenas, comissionada de l'Any Joana Raspall, que ha viscut, lògicament, de manera molt intensa aquest centenari, ens ofereix també un article glosant la figura i l'obra de la Joana amb motiu de la seva mort. Hi trobareu un detallat inventari del que ha significat la seva tasca literària i lingüística en el context d'una generació extraordinària.
Ho podreu llegir al Núvol, sota el títol En la mort de Joana Raspall.
Gràcies, Carme per la feina feta durant tot aquest any, amb una honestedat i generositat que t'honoren.


El llegat de Joana Raspall



Ens van arribant més homenatges i comiats. Un de molt especial, el del Francesc Mestres, editor de El Cep i la Nansa, responsable de l'esplèndid Batec de paraules, el volum de l'obra lírica completa. Va aparèixer al Núvol, on el podreu llegir, amb el títol El llegat de Joana Raspall.

La mateixa editorial ens fa arribar aquesta targeta per dir adéu a la Joana:


divendres, 6 de desembre del 2013

"…que durin més que jo, al cor dels altres."


Ahir vam acomiadar la Joana. Amb una cerimònia senzilla on va destacar un moment emotiu: quan tres dels seus néts van recitar poemes de l'àvia. Per sobre de la tristor els versos de "El ratolí" i l'"Alegria" ens van arrencar un somriure. I trencant el protocol d'aquestes situacions, l'Ernest Cauhé, un dels néts, va demanar un aplaudiment. Per tota l'església van ressonar les mans dels que hi assistíem. I es va allargar més enllà de l'habitual. Tots retíem un darrer homenatge a la Joana, la de les paraules clares, la del servei al país, l'amiga, l'àvia, la mare…
Descansa en pau, Joana, tingues clar que has aconseguit allò que escrigueres fa temps i que apareixia al teu recordatori:

"Vull deixar amor 
i somnis i paraules
que durin més que jo,
al cor dels altres."


Al seu blog, l'Imma Cauhé, penjava ahir una història preciosa, la d'una nena que, de camí a l'escola, deixava una carta a la bústia de la Joana, el dia que va saber que s'havia mort.

I el Josep M Aloy escrivia al seu blog, també ahir, unes paraules sobre el darrer llibre presentat: "Divuit poemes de Nadal i un de Cap d'Any"

Els principals diaris en català, el Punt/Avui i l'ARA van tenir un espai per a la Joana (l'ARA, a més li va dedicar l'edició i va escampar poemes seus per totes les pàgines) Aquí en teniu una mostra:










dimecres, 4 de desembre del 2013

La Joana ens ha deixat



La Carme Arenas, comissionada de l'Any Joana Raspall ens ha fet arribar aquesta nota que volem compartir amb vosaltres:

Benvolguda, benvolgut,
      l’escriptora Joana Raspall, de qui enguany estem commemmorant en seu centenari del seu naixement, ens ha deixat aquesta matinada. Us ho comunico per desig exprés de la família, als efectes que cregueu oportuns.
La capella ardent se situarà aquesta tarda al Tanatori de St. Feliu de Llobregat i la cerimònia de comiat es farà demà dijous a les 16h. també al Tanatori.

Rebeu una salutació ben cordial,
Carme





Des de l'Eixam d'amics de la Joana Raspall ens sentim molt tristos. Ja no podrem gaudir més d'aquella presència plena de bonhomia i tendresa, d'aquell  "eixamplament de l'ànima" que senties quan eres al seu costat. Un record ben tendre per a la seva família i el nostre escalf en moments com aquest que no per esperats són menys dolorosos.
Ens queda el seu record i la seva poesia. 

Nosaltres també tindrem molt de temps per enyorar-te:

Marxaré sola;
deixeu-me que ara sigui
tant amb vosaltres.
Tindré temps d'enyorar-vos;
l'eternitat és llarga.

Joana Raspall

Gràcies Joana!!!

dimarts, 3 de desembre del 2013

Regala Joana Raspall aquest Nadal

En Pere Martí, escriptor, crític especialitzat en literatura infantil i juvenil, i també membre col·laborador de l'Eixam, ha escrit una ressenya sobre el llibre Joana de les paraules clares, de la nostra companya Muntsa Fernández, editat per El Cep i la Nansa. El text va aparèixer al setmanari penedesenc El 3 de Vuit, el passat divendres 29 de novembre, coincidint amb la cloenda de l'Any Raspall. És un text que us animem a llegir perquè fa un esplèndid dibuix d'aquesta obra, tant de la seva part literària, com de la il·lustrada per Mercè Galí.


dilluns, 2 de desembre del 2013

Cloenda musical a l'Any Joana Raspall


Divendres passat es va fer cloure oficialment l'Any Raspall a St Feliu de Llobregat. Si voleu saber-ne els detalls llegiu la crònica que apareix al blog de l'Imma Cauhé.

dijous, 28 de novembre del 2013

Cap d'Any Raspall

Avui, oficialment, es clou l'any Raspall. Ja se sap, els ritus tenen les seves dates i amb l'acte d'avui a St Feliu s'acaba una cosa que va néixer fa molts mesos -i algun any- però que no s'hauria d'acabar mai. La casualitat ha volgut que avui hagi escrit el darrer haiku del dia al costat dret d'aquestes paraules. Dia rere dia he procurat anar-los penjant, com qui fa un enfilall de perles en un collaret. Els haikus s'han acabat, com l'any de celebració, però no hauria de ser així. No és així. La poesia de la Joana perdurarà entre nosaltres, més enllà d'ella mateixa, més enllà dels que aquest any l'hem acompanyada en el seu centenari. N'estic segur.

I, per si de cas ens faltessin motius per a seguir llegint-la, la Joana ens deixa una obra inèdita plena de noves perles per afegir al collaret. Com aquesta que us escric aquí sota. S'acaba l'any Raspall, però comença el temps de rellegir-la i continuar escampant el seu llegat. Gràcies, un cop més, Joana.





CADA COP QUE TORNO A CASA

Cada cop que torno a casa
cansada de caminar,
veig la nina que m'espera
braços oberts al sofà
-l'angleseta vuitcentista
que en Jaume em va regalar-.
Em fa sentir acompanyada,
lluny del brogit del carrer;
m'assec a la seva vora
i, en silenci, estem tan bé!

2004


dimarts, 19 de novembre del 2013

Cloenda Any Joana Raspall

El proper dia 29 de novembre es fa l'acte de cloenda d'aquest esplèndid any Joana Raspall. Esperem, també, que l'empenta continuï més enllà d'aquest aniversari. L'obra i la figura de la Joana bé s'ho mereixen.


dissabte, 16 de novembre del 2013

Poemes nadalencs inèdits de Joana Raspall

Des d'aquest blog ens felicitem que continuïn apareixent novetats editorials de l'obra de Joana Raspall. Aquesta d'avui és molt especial: un recull de poemes nadalencs -la majoria inèdits- i, a més, il·lustrats per l'Ignasi Blanch, coordinador de l'Àvia feliç, una exposició de poemes de la Joana il·lustrats per alumnes de l'Escola de la Dona i de les Terres de l'Ebre.
El llibre es diu Divuit poemes de Nadal i un de Cap d'Any i ha estat editat per Editorial Mediterrània.
Un llibre, no cal dir-ho, molt adient per a aquesta època.


dimecres, 13 de novembre del 2013

Vídeo dels alumnes d'Educació Infantil de l'escola El Castellot (La Múnia)



Aquest preciós vídeo de l'escola El Castellot de la Múnia (Castellví de la Marca) és un altre dels que es podran visualitzar en la matinal Joana Raspall que la Biblioteca Torras i Bages organitza per al proper dissabte 23 de novembre a Vilafranca del Penedès.

dimarts, 12 de novembre del 2013

Matinal escolar Joana Raspall a la Biblioteca Torras i Bages de Vilafranca del Penedès

Des del blog de la Zum Zum, de la Biblioteca Torras i Bages de Vilafranca, ens fan arribar el recordatori de la matinal dedicada a homenatjar la Joana Raspall. 



Matinal Joana Raspall
El proper dissabte 23 de novembre a partir de les 11 del migdia, tindrà lloc a la biblioteca una matinal dedicada a la poetessa centenària Joana Raspall.
Escoles d'arreu de la comarca vindran a llegir en veu altra els seus poemes i ens ensenyaran manualitats i treballs audiovisuals que han elaborat en homenatge a la Joana.
Des d'avui mateix, a la Sala Infantil, trobareu exposades algunes d'aquestes manualitats. I volem compartir amb vosaltres un dels audiovisuals que podrem gaudir el dissabte de la matinal. Es tracta de "Cargol treu banya..." realitzat pels alumnes de l'Escola Muntanyans de Sant Marçal:

dilluns, 11 de novembre del 2013

Enfilall de mots



La Carme Arenas ens ha fet arribar l'enllaç al vídeo de l'acte d'homenatge a Joana Raspall  a l'Institut d'Estudis Catalans.
Gaudiu-ne.
Gràcies, Carme.

divendres, 8 de novembre del 2013

Ressenya de "Batec de paraules" i "Joana de les paraules clares"

Al blog Mascaró de Proa, del nostre amic i col·laborador de l'Eixam Josep M Aloy, hi trobareu una ressenya sobre l'edició de l'Obra lírica completa i el conte "Joana de les paraules clares" de Muntsa Fernández, ambdós editats per El Cep i la Nansa.


Homenatge a Joana Raspall a la Casa de Cultura de Girona

Encara que és a pilota passada, ens arriba la notícia d'aquest homenatge a Joana Raspall, aquest cop des de Girona. I la nostra incansable comissionada, la Carme Arenas, que, a hores d'ara, s'ha convertit en una de les especialistes en la poetessa de St Feliu, segur.




L’Auditori  Josep Viader de la Casa de Cultura de Girona  ple de gom a gom va acollir, dimecres dia 6 de novembre, la Inauguració del curs 2013-2014 fent un Homenatge a Joana Raspall, en el centenari del seu naixement.
La glossa Joana Raspall, la passió per les paraules, va córrer a càrrec de Carme Arenas, filòloga, crítica literària, traductora i comissionada de l’Any Raspall, la qual va anar desgranant la trajectòria d’una de les poetes més interessants del panorama actual.
Tot seguit, es presentà l’espectacle escènico-musical Joana Raspall, compromís i valentia, a càrrec d’alumnes del Centre de Formació Teatral El Galliner i alumnes del Conservatori de Música de Girona, fet a partir de textos de l’autora.
L’acte, organitzat per la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, comptà a més amb el suport del Consorci per a la Normalització Lingüística de Girona i la Biblioteca Pública de Girona.



dimarts, 5 de novembre del 2013

Reportatge sobre la Festa de Cavall Fort al Catacrak

Reportatge de la V Festa dels Lectors de Cavall Fort. A partir del minut 15.50 van entrevistar a la Joana Raspall




diumenge, 3 de novembre del 2013

Eixamplant l'ànima


Ja han passat uns quants dies de l'homenatge a Joana Raspall des de la màxima institució de les lletres i les ciències catalanes del nostre país, l'IEC. Però encara en ressonen els mots que s'hi van dir. Tots d'elogi i agraïment a la feina i l'actitud de servei d'aquesta excepcional escriptora i activista cultural i cívica en temps difícils.

No ressenyaré l'acte. D'altres ja ho han fet. Si voleu podeu llegir-ho aquí:

Al web del mateix Institut d'Estudis Catalans :  http://www.iec.cat/activitats/noticiasencera.asp?id_noticies=964
Al diari ARA :  http://www.ara.cat/cultura/integral-poetica-inedita-Joana-Raspall_0_1019898252.html

Sí destacaré alguns mots perquè, tot i la lògica repetició d'elogis que hem sentit al llarg d'aquests mesos de centenari, els trobo originals. Noves lectures sobre l'obra i la vida de Joana Raspall. Aquí els teniu.

  • Isidor Marí va parlar de les paradoxes de la poesia de Joana Raspall: la d'una poesia aparentment senzilla però de gran profunditat, la d'una obra adreçada al públic infantil que, tanmateix, arriba tan bé als adults, la d'una poesia d'imatges lleus però que impacten fortament en el lector.
  • Vicenç Villatoro, amb el to abrandat que el caracteritza, ens va emocionar a tots definint l'obra de Raspall com una obra de servei (poesia i teatre infantils, diccionaris) escrita al mateix temps que la seva obra poètica personal. Una obra que ha aparegut -podríem dir esclatat- a la seva vellesa, fet que la converteix en un cas excepcional, no només a la literatura catalana sinó, segurament, universal. En destacà l'univers únic que conformen tant la seva poètica per a adults com la adreçada als més menuts. Transcric una frase literalment:  "Ser clar i net per parlar de coses profundes". Ens recorda una de les paradoxes a què feia referència Isidor Marí. I, per a acabar, constatà que l'obra de Raspall és una obra sobre "el que viu i allò que veu", de manera que la podem considerar una crònica de la nostra pròpia història.
  • Miquel Desclot, amb un to molt més reposat però ple també d'un olfacte crític excepcional, ens acompanyà, amb l'ajut de les mateixes paraules de Raspall al pròleg del seu primer llibre per a adults -Ales i camins- a través de l'evolució de la poètica raspalliana. Des d'aquella jove temorosa que se sent "aïllada" en temps de postguerra dels nuclis literaris que l'haguessin pogut ajudar a créixer, fins a la poeta que esclata amb ganes d'expressar-se abans no visqui la seva fi que sent ja propera.
  • Joaquim Rafel destacà la vocació de genuïnitat del llenguatge de Raspall, tan present en la seva obra poètica com en la narrativa i que, òbviament, es fa encara més palesa en la confecció dels tres diccionaris que elaborà en solitari durant llargues tardes a casa seva, omplint fitxes que endreçava en capses de sabates.  (no em puc estar aquí d'enllaçar-vos amb el blog de la seva filla, l'Imma Cauhé, on podreu llegir un comentari molt important sobre la plena autoria d'aquestes obres).
  • Deixo per al final les emotives paraules de la Cesca Mestres, editora del volum de l'obra poètica completa, Batec de paraules (Edicions El Cep i la Nansa), perquè crec que tots els que hem conegut una mica de prop la Joana ens hi sentirem reflectits. La Cesca explicà com s'ha creat aquesta obra. Del seu relat em quedo amb el sentiment que ella mateixa sentí després d'aquella primera visita a la poeta:  un "eixamplament de l'ànima". Certament és una imatge molt bonica i molt certa. I és que poques persones a la nostra vida ens produeixen aquesta sensació. I quan això passa tens la certesa que has tingut un regal inesperat, el privilegi de compartir el temps i les paraules amb algú que et trasbalsa. Fins al punt que, quan te'n vas, saps que aquella experiència t'ha convertit en una persona millor del que eres abans d'entrar.


diumenge, 27 d’octubre del 2013

Emoció i reflexió a la matinal Joana Raspall (Vilafranca del Penedès)


Moltes emocions, molta informació i força reflexions entorn de la figura i l'obra de Joana Raspall van ser presents ahir a l'Agrícol-Centre Artístic del Penedès amb motiu de la matinal dedicada a l'escriptora santfeliuenca. Una trentena de persones van poder amarar-se d'imatges, poesia i pensaments al voltant d'aquesta àvia ja centenària que està reclamant un lloc entre els clàssics moderns de la nostra literatura.

No podíem començar millor. La projecció de l'entrevista que el realitzador Pep Puig va fer a la Joana l'any 2009 ens mostrà una Raspall esplèndida i molt lúcida explicant-nos en un llarg monòleg -que no decau mai- la seva experiència a l'Escola de Bibliotecàries, el seu periple durant la guerra civil, el perquè de la seva poesia infantil... Amb tot luxe de detalls, ens va anar presentant els diferents professors que van tenir aquella generació de noies joves cridades a una tasca de primer ordre i en la que no es van escatimar esforços. Prova d'això en són alguns dels noms dels docents: Ferran Soldevila, Jordi Rubió, Carles Riba... Hi vam descobrir una Joana jove, plena de vitalitat -de fet no l'ha abandonat mai- i amb unes ganes immenses de dur a terme els seus propòsits. Una Joana valenta, que -com ja sabem al Penedès- s'enfrontà a la guerra amb una naturalitat sorprenents i salvà el fons en català de la biblioteca de Vilafranca. Ens vam emocionar amb ella i també vam riure molt mentre escoltàvem mil i una anècdotes de l'època.

I després d'uns entrants tan esplèndids, dos plats-sorpresa: la presentació de l'obra lírica completa i el conte "Joana de les paraules clares" de Muntsa Fernández, ambdues a càrrec de l'editorial vilanovina El Cep i la Nansa. L'editor, Francesc Mestres, va ser present també a la matinal i va exposar en una taula aquestes dues novetats que, val a dir-ho, van ser molt ben acollides pel públic assistent.
La Carme Arenas, a més de ser la comissària de l'any Raspall nomenada per la Generalitat de Catalunya, ha prologat Batec de paraules -que és com es titula aquesta edició completa de més de 600 pàgines. Ella va ser qui ens en va fer una breu presentació destacant la importància de recuperar l'obra poètica per a adults de la Joana, la majoria ja introbable, per a posar-la a l'abast dels lectors d'avui. I encara un valor afegit: s'hi han inclòs gairebé dos-cents poemes inèdits que ajudaran -segur- a augmentar la consideració de la poesia de Joana Raspall, a més d'aportar-nos noves línies d'anàlisi.
La Muntsa Fernández va explicar com s'havia gestat el conte Joana de les paraules clares, nascut amb motiu de la Setmana del llibre del 2012, on l'Eixam d'amics de la Joana Raspall ja va voler preparar l'any del centenari. És un conte on es ressegueix la vida de la Joana amb un eix principal: l'amor a la paraula. Un amor que és el nexe comú de totes les seves iniciatives: crear una biblioteca per als nens i nenes, estudiar per a fer-se bibliotecària, salvar els llibres en català durant la guerra civil, escriure d'amagat i preparar tenaçment diccionaris de tot tipus i, esclar, escriure un bon feix de llibres de poesia infantil com un esglaó per arribar a la poesia adulta. Un munt de poemes de la Joana s'intercalen en la narració i l'acompanyen i l'expliquen. Com també ho fan d'una manera magistral les il·lustracions de Mercè Galí, anant més enllà del text i suggerint mil i una lectures a aquest magnífic conte.


A continuació, la Margarida Prats, professora de didàctica de la llengua i la literatura a la facultat de formació del professorat de la UB, ens va endinsar en el "Món poètic de la Joana Raspall". En una magnífica conferència amenitzada amb nombrosos poemes com a exemple del seu discurs argumentatiu, la Margarida va aconduir-nos a un viatge per la vida i l'obra de Joana Raspall, centrant-se, sobretot, en els elements que configuren la poètica d'aquesta autora: els seus propòsits, els recursos retòrics, l'entorn (natural i social), el decurs temporal, els moments i les vivències... Amb un acurada anàlisi i un alt rigor metodològic, la conferència de Prats ens va fer adonar que la poesia de Raspall és tot menys carrincloneria, improvisació, infantilisme i baixa autoexigència formal, característiques que, lamentablement, sí trobem en d'altres autors de poesia infantil i que no fan més que ajudar a confirmar el tòpic que "amb els nens tot s'hi val".

Després d'una pausa per a reprendre energies i gaudir d'una copeta de cava i un tall de coca de Vilafranca, la matinal va entrar a la seva recta final: una taula rodona moderada, precisament, per Margarida Prats i on els diferents ponents van poder  parlar, des de diferents perspectives, de la vinculació de Joana Raspall i el món de l'ensenyament. En primer lloc vam poder escoltar l'Imma Cauhé, que ens va explicar com ha viscut la feina de sa mare des de la doble perspectiva de mestra i filla de la Joana. Va ser una aproximació molt personal i, lògicament, molt "familiar" però carregada d'informació, que va permetre situar la tasca de la Joana en el context de l'època que li ha tocat viure: des del rei Alfons XIII a la recuperació democràtica, passant per la dictadura de Primo de Rivera, la 2a república, la guerra civil i el franquisme.
A continuació August Garcia -un servidor- com a mestre i membre de l'Eixam d'amics de la Joana Raspall, va explicar com s'ha viscut des de la xarxa la celebració del centenari. Quins blogs o webs han permès aglutinar la informació de l'amplíssim nombre d'actes generats durant aquest any que encara no ha acabat, quins materials pedagògics han permès als mestres apropar-se a la poesia de Joana Raspall i, finalment, una petita mostra d'experiències escolars d'entre la multitud de propostes que han vist la llum (aprofito aquí per dir-vos que molt aviat penjaré un post d'aquesta presentació).
El tercer ponent, el Pere Martí, crític de literatura infantil i juvenil i també membre de l'Eixam, va fer una lectura d'aquells elements que configuren la poètica de Joana Raspall. Una visió complementària de l'aportada per Margarida Prats, per bé que coincident en molts aspectes.  Un cop més es va posar sobre la taula que Joana Raspall ha entomat la poesia infantil amb el mateix rigor -i segurament amb una atenció especial- amb què ha afrontat la seva obra per a adults, lògicament més personal però també molt ben elaborada.
Va cloure la taula rodona la Carme Arenas. Com a comissària de l'Any Raspall va explicar com ha afrontat aquest repte. Quins han estat els seus plantejaments i amb quins mitjans ha comptat per a tirar-los endavant. Sense ni un euro. Arenas va mostrar el seu disgust que el centenari de Joana Raspall, com el d'altres intel·lectuals que han coincidit en aquest any 2013  (Aurora Díaz Plaja, Joaquim Amat-Piniella o Bartomeu Rosselló-Pòrcel, per citar-ne alguns) hagin quedat sota l'ombra de l'any Espriu, a qui s'ha dedicat la major part dels recursos. Com a contrapartida va assenyalar l'enorme orgull que li va suposar que, a hores d'ara, el balanç de l'any Raspall superi amb escreix en nombre d'activitats als anteriors. Signe de l'enorme consideració popular de què gaudeix l'escriptora.

Emoció, informació i reflexió, doncs, a gavadals en aquesta matinal Joana Raspall al Penedès. És de justícia aquí agrair que tot això va ser possible, en primer lloc a la Comissió Raspall del Penedès, integrada pels Serveis Educatius de l'Alt Penedès, les biblioteques públiques de la comarca (Vilafranca, St Sadurní, Els Monjos, Gelida i Sant Pere de Riudebitlles) i l'Eixam d'amics de la Joana Raspall. També cal esmentar la col·laboració de l'Ajuntament de Vilafranca i l'Agrícol-Centre Artístic del Penedès. Moltes gràcies a tots per contribuir a aquesta jornada.