divendres, 26 de setembre del 2014

El Bestiolari "aterra" a Vilafranca del Penedès


Fotos de Francesc Vallès

I ja en van tres! Primer Barcelona, després Manresa i ahir Vilafranca del Penedès. El "Bestiolari de Joana Raspall" fent honor al seu subtítol -Per terra, mar i aire…- està escombrant el territori (i em consta que aviat serà a St Feliu de Llobregat, Sabadell, Vic, Girona…). Qui sap si també navegarà o volarà, com alguns dels seus hostes poètics.
La Llibreria L'Odissea vilafranquina es va omplir per a escoltar teoria i pràctica de la poesia de Joana Raspall. Sota la sempre amable i eficaç guia de Pere Martí, que va exercir de mestre de cerimònies, l'acte va començar amb una breu presentació del curador de l'antologia, Josep M Aloy, reservant-se una mica perquè, tal i com havien pactat abans amb el presentador, més endavant encetarien un diàleg pregunta-resposta entre ells.
Mentrestant l'Eulàlia Pagès, de Pagès editors, va explicar com, en els temps tan difícils que corren al sector editorial, s'havien plantejat un repte de la magnitud d'aquest Bestiolari, que, a hores d'ara, ja es pot considerar tot un èxit, ja que se n'està preparant una segona edició. Aquesta antologia de poemes de Raspall, a més, enceta la col·lecció Nandibú que aspira a "construir el seu catàleg amb un treball d’artesania seleccionant meticulosament textos i il·lustracions que impactin i atrapin els lectors". I per això el logo s'inspira en els ruscos d'abelles perquè, com elles, volen preparar llibres treballats de manera molt artesana, cercant meticulosament els textos i les il·lustracions que poden atrapar i impactar més els joves lectors. Ves per on, han triat gairebé la mateixa metàfora que l'Eixam d'amics de la Joana Raspall.
En la conversa que es produí a continuació entre Pere Martí i Josep M Aloy vam poder conèixer l'anècdota que va encendre la llumeta d'aquesta antologia. Si heu seguit aquest blog ja la coneixeu. És la història del Toni, el noi a qui encantaven els poemes de la Joana "perquè els entenc, sobretot els d'animals". També vam saber més detalls de la feina que el Josep M ve fent des de fa molts anys en el camp de la literatura infantil i juvenil, com a escriptor i, sobretot, com a crític. Coneguérem també els dubtes i treballs que precediren la publicació d'aquest llibre que, tal com va dir Aloy, és un efecte més dels encetats durant l'Any Raspall que celebrà durant el 2013 el centenari -en vida!- de l'autora.
Martí va destacar a continuació els elements bàsics de la poesia infantil de Joana Raspall, escrita amb el mateix rigor i exigència que la destinada als adults. I acabà descrivint els diversos elements que completen aquesta obra a banda dels poemes: un pròleg de Carme Arenas (comissària de l'Any Raspall), una introducció d'Aloy a la vida i obra de la poeta, i uns annexos finals on trobem la procedència de cada un dels poemes d'aquesta antologia, i un petit estudi de literatura comparada on podem resseguir complicitats d'aquest Bestiolari amb d'altres bestiaris. Així podem veure i comparar com han tractat el mateix animal poetes tan diversos com Josep Carner, Pere Quart, Miquel Desclot, Josep Vallverdú, Joan Armangué
I per acabar l'acte vam passar de la teoria a la pràctica. L'August Garcia va recitar alguns poemes del Bestiolari i així, amb la paraula en veu alta, vam poder gaudir de la musicalitat, de la tendresa, de l'humor, de la perfecció mètrica, de la reflexió dels versos de la poeta de St Feliu. Vam cloure la vetllada obrint un petit diàleg amb el públic entre el qual hi havia la presència de Lluïsa Cauhé, filla de Joana Raspall, que agraí un cop més totes les iniciatives que abans i durant l'any del centenari de la seva mare van ajudar a escampar la seva poesia. Hi hagué un esment especial al Francesc Vallès, també present, un dels primers impulsors de l'associació Eixam d'amics de Joana Raspall.

La propera etapa d'aquest viatge poètic per Catalunya a cavall -o sobre les ales, escates, o a pèl- dels mots de Joana Raspall és casa seva, Sant Feliu, el proper dijous 2 d'octubre. Promet ser també un acte molt emotiu. Que segueixi la festa!