dimarts, 2 de juliol del 2013

L'acte del centenari a El PUNT/AVUI

Ernest Cahué, nét de Joana Raspall, va recollir en nom de la seva àvia la Medalla Centenària de mans del president Artur Mas        Foto: JUANMA RAMOS.

Un mirall, una llum centenària
02/07/13 02:00 - BARCELONA - BERNAT SALVÀ


Emotiu homenatge al Palau de la Generalitat a Joana Raspall, que ahir va fer cent anys

“Aquests actes els fem perquè la gent amb dubtes tingui referents, miralls, punts de llum com Joana Raspall.” El president Artur Mas es referia així a l'escriptora en un homenatge ahir al saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, que va aplegar mig miler de persones. Va ser l'acte principal del centenar d'activitats que s'organitzen enguany amb motiu de l'Any Joana Raspall, i que ahir coincidia amb els cent anys del naixement de l'escriptora, poetessa, filòloga i bibliotecària. Tota la xarxa de biblioteques (Generalitat, Diputació i Ajuntament de Barcelona) va promoure també ahir la lectura continuada de poemes seus.
Joana Raspall no va poder assistir finalment a l'acte, perquè fa dues setmanes va tenir un accident domèstic i encara s'està recuperant. El seu nét, Ernest Cahué, va rebre de mans d'Artur Mas la Medalla Centenària que atorga la conselleria de Benestar i Família, i va dir, de part de l'autora: “En aquest país només tots junts anirem endavant” i “Desitjo que us estimeu i feu de Catalunya una terra estimada i un país normal”.
L'acte va començar gairebé a tres quarts de vuit del vespre amb el saló Sant Jordi ple a vessar, i dues sales més habilitades amb imatges de vídeo en directe, per donar cabuda a tots els assistents. Carme Arenas, comissionada de l'Any Joana Raspall i presidenta del PEN català, va fer un repàs de la trajectòria de l'homenatjada i en va destacar “la immensa vocació de servei” a la comunitat i el “domini absolut de la llengua en tots els seus registres”. També va lloar la seva obra per a infants i els diccionaris que va publicar.
Un vídeo amb la participació de destacades personalitats del món de la cultura va aprofundir en la tasca ingent que ha fet Joana Raspall al llarg de gairebé vuitanta anys, que va des de la producció literària, els treballs filològics i la promoció de la literatura catalana fins a les classes clandestines de català en l'època més fosca del franquisme. També va recordar paraules seves, com: “M'estimo els mots perquè hi ha l'ànima de tota la gent.”
L'alcalde de Sant Feliu de Llobregat, Jordi San José; la consellera de Benestar i Família, Neus Munté, i l'escriptor i poeta Feliu Formosa també van parlar de l'obra, la personalitat i l'aportació a la cultura catalana de Joana Raspall. Formosa va recordar versos com “Respira fort, que l'aire és teu / i l'aire i tot et poden prendre”. Artur Mas, l'últim a parlar, va destacar que “al llarg de cent anys, Joana Raspall ha viscut dues dictadures, dues guerres mundials i una guerra civil; les persones que en aquestes condicions no han llançat la tovallola es mereixen un reconeixement, són un far que il·luminen els altres”. L'acte es va tancar amb el cor infantil Tic Tac i tots els assistents cantant l'himne nacional de Catalunya.