dijous, 2 d’octubre del 2014

El "Bestiolari" a Sant Feliu de Llobregat

Foto de Joan Lorenzo i Carcassó


Ahir a les 8 del vespre, a l'esplèndida Sala dels Àustries del Palau Falguera, vam poder presentar el Bestiolari de Joana Raspall a casa seva, Sant Feliu de Llobregat. L'acte va ser aconduït pel regidor de Cultura, en Manel Martínez. Després d'unes paraules de presentació en les que va expressar l'alegria del seu consistori per acollir una vegada més un acte en honor a la seva poeta més il·lustre i va glosar la figura i l'obra de la poeta, va cedir la paraula a l'Eulàlia Pagès, gerent de Pagès editors, que va presentar el Bestiolari dins de la nova col·lecció "Nandibú".  A continuació va prendre la paraula l'August Garcia, mestre i filòleg. En el seu parlament destacà la molt bona feina feta en aquest llibre, tant per part del curador, en Josep M Aloy, com de la il·lustradora i l'editorial. Valorà que, a partir d'ara, aquest Bestiolari restarà inscrit a la llarga llista de bestiaris que la literatura catalana ha produït (des de Ramon Llull a Miquel Desclot -i altres autors contemporanis com Ricard Bonmatí, Josep-Francesc Delgado…- passant per Pere Quart i Josep Carner). Va exemplificar els valors d'aquesta obra en el que anomenà -amb un toc d'humor- l'efecte zoològic: la possibilitat de disposar d'aquests poemes, abans escampats en l'obra de Raspall, en un mateix volum, com si de un zoològic es tractés, fet que dota a cadascun d'aquests poemes d'una força nova. Considerà també l 'efecte Mira-te'l, provocat per les esplèndides il·lustracions d'Anna Clariana, d'una factura nítida i plenes de color i emocions. Per acabar va resumir els principals trets de la poesia infantil de la Joana Raspall i convidà el públic a llegir aquest llibre que  està destinat a convertir-se en tot un clàssic de la literatura catalana per a infants.
La darrera intervenció fou per al curador de l'antologia, el crític de LIJ Josep M Aloy. Explicà l'anècdota que li havia suggerit la idea d'aquest llibre i que ja havia estat anticipada -sense desvetllar-se- pels anteriors participants en aquesta presentació. No la desvetllarem aquí encara. Haureu d'anar a alguna de les presentacions que encara es faran arreu del territori. En tot cas no ho farem mai sense el permís explícit del Josep M Aloy. Valgui dir que aquesta anècdota serví a Aloy com a exemple del gran poder d'atracció que la poesia de Joana Raspall té sobre els infants, "especialment els poemes d'animals".
Un poder que acosta l'escriptora a la categoria de fada:

"… les bones bestioles
saben dir-se coses
que sols les fades
poden desxifrar."

(fragment de Les bestioles, Joana Raspall)


L'acte es clogué amb algunes intervencions del públic entre les que van destacar la de Jordi San José, alcalde de Sant Feliu, i la d'Imma Cauhé, filla de l'escriptora. El primer destacà la voluntat continuar propulsant l'obra de Raspall més enllà de l'any del centenari. Cauhé agraí públicament la feina feta per tanta gent, especialment per l'Eixam d'amics de la Joana Raspall, del qual ahir hi havia uns quants presents a la taula (Josep M Aloy i August Garcia) i també entre el públic assistent (Francesc Vallès).

Cal dir que al migdia, al mateix escenari, va tenir lloc la presentació del llibre al col·lectiu de mestres amb molt bona acollida de públic.

Dues presentacions més, doncs, que s'afegeixen a la llarga llista del "Bestiolari-Tour" que, encara continua. Propera estació: Girona. Continuarem informant.
Fotos de Joan Lorenzo i Carcassó